English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified



Κάπου στο Sommerville της Μασαχουσέτης υπάρχει ένα μουσείο αφιερωμένο στην κακή τέχνη. Είτε κακή ως σύλληψη είτε ως εκτέλεση ή και τα δύο αυτά μαζί. Οι επιμελητές του έχουν πάρα πολύ αυστηρά κριτήρια σε ό,τι αφορά ποια έργα θα βρεθούν στους τοίχους του μουσείου: δεν υποκύπτουν στα θέλγητρα ενός εσκεμμένα κακού έργου, οι προθέσεις του δημιουργού του θα πρέπει να είναι εντελώς ειλικρινείς κι αθώες. Να είναι kitsch αλλά να μην το ξέρει, με άλλα λόγια. Βεβαίως αναρωτηθήκαμε πώς κατορθώνουν να κάνουν τον διαχωρισμό αυτό και φανταστήκαμε συνεντεύξεις με «καλλιτέχνες» με στόχο να επιβεβαιώσουν την αυθεντικότητα των καλών τους προθέσεων, αλλά δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε με βεβαιότητα την ακριβή διαδικασία.

bad art museum


Το έργο που απεικονίζεται παραπάνω έχει τον τίτλο Lucy in the Sky with Flowers και υπήρξε η πηγή έμπνευσης για τη δημιουργία του μουσείου. Πρόκειται για το πορτρέτο της Anna Lally Keane, μιας γυναίκας που έφυγε από τη ζωή το 1968. Δυο χρόνια μετά το θάνατό της, μια συγγενής της ζήτησε από έναν καλλιτέχνη να ζωγραφίσει το πορτρέτο της, κι εκείνος, δουλεύοντας από φωτογραφίες, φιλοτέχνισε αυτόν τον… ενδιαφέροντα πίνακα. Η πελάτις, μάλιστα, έμεινε φοβερά ευχαριστημένη και ο πίνακας αυτός ήταν σε περίοπτη θέση μέσα στο σπίτι της για χρόνια. Αφότου πέθανε, ο πίνακας βρέθηκε στα σκουπίδια (προφανώς από κάποιους άκαρδους κληρονόμους), εκεί τον βρήκε ο ιδρυτής και πρώτος επιμελητής του μουσείου, Scott Wilson, και αποφάσισε να τον σώσει από την καταφρόνια.
Κάπως έτσι, το 1993, ιδρύθηκε το Museum of Bad Art  (MOBA). 


bad art2


Σε περίπτωση που αισθάνεστε άσχημα για τους καλλιτέχνες οι οποίοι εκτίθενται (κυριολεκτικά) στο εν λόγω μουσείο, οι διευθυντές του σπεύδουν να μας καθησυχάσουν: «Ανακαλύψαμε πως οι καλλιτέχνες θέλουν να επικοινωνήσουν. Έχουν ανάγκη να έχουν κοινό. Όταν συνειδητοποιήσουν ότι εκτιμάμε και αναδεικνύουμε τα έργα στη συλλογή μας, οι περισσότεροι είναι περισσότερο από πρόθυμοι να τους συμπεριλάβουμε. Τεκμήριο αποτελεί και το γεγονός ότι υποβάλλουν τα έργα τους οι ίδιοι».
Στo video και τις φωτογραφίες που ακολουθούν μπορείτε να θαυμάσετε μερικά από τα πιο σημαντικά εκθέματα.




πηγή:http://dimartblog.com

1 σχόλιο:

Παρακαλώ να είμαστε ευπρεπείς....ΑΣΤΕΙΕΥΟΜΑΙ!!!! εκφραστείτε ελεύθερα :-)